Η διαθλαστική χειρουργική είναι το σύνολο των χειρουργικών τεχνικών που χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση διαθλαστικών ανωμαλιών όπως η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός αλλά τα τελευταία χρόνια και για τη διόρθωση της πρεσβυωπίας. Είναι επεμβάσεις που γίνονται στον κερατοειδή ή τον κρυσταλλοειδή φακό των οφθαλμών ώστε να βλέπουμε καθαρά χωρίς την ανάγκη να φοράμε γυαλιά ή φακούς επαφής. Οι τεχνικές είναι ποικίλες, και κάθε φορά επιλέγεται αυτή που θα προσφέρει το καλύτερο αποτέλεσμα στον κάθε ασθενή μετά από εκτενή συζήτηση με το γιατρό του. Η διαθλαστική χειρουργική έχει αποδειχθεί ότι είναι απόλυτα ασφαλής όταν συνοδεύεται από σωστό και ενδελεχή προεγχειρητικό έλεγχο.

Tι είναι η μέθοδος LASIK ; 

Πρόκειται για μια μέθοδο διαθλαστικής χειρουργικής για τη διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού.

Το LASIK (laser in situ keratomileusis) είναι η πιο δημοφιλής διαδικασία διόρθωσης της όρασης αφού συνδυάζει μικροχειρουργική με λέιζερ.

Ποια είναι τα στάδια του LASER ΜΥΩΠΙΑΣ ; 

Το λέιζερ πραγματοποιείται σε τρία στάδια. Στο πρώτο στάδιο δημιουργείται ένας κρημνός στον κερατοειδή ιστό  με το femtosecond laser. Στο δεύτερο στάδιο γίνεται η αναδιαμόρφωση του κερατοειδούς χιτώνα κάτω από το καπάκι με το λέϊζερ. Τέλος, ο κρημνός επανατοποθετείται.
Η διάρκεια της επέμβασης LASIK δεν υπερβαίνει τα 5 λεπτά ανά μάτι και είναι ανώδυνη.

Yπάρχουν κίνδυνοι ; 

Για κάποιους ασθενείς οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Βασικοί λόγοι αποτροπής είναι:Ασθένειες που δεν επιτρέπουν στον οργανισμό την άμεση επούλωση των τραυμάτων όπως, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο λύκος και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα.
Παθήσεις που συνοδεύονται με λέπτυνση του κερατοειδούς, όπως ο κερατόκωνος, που μπορεί να επιφέρει αδύναμη όραση.
Η λήψη φαρμακευτικής αγωγής που επιδρά παράπλευρα με τα μάτια , όπως κάποια φάρμακα για την ακμή .

Υποψήφιος για laser Μυωπίας θεωρείται όποιος ; 

  • Έχει κλείσει το 20ο έτος της ηλικίας του.
  • Έχει σταθερή διάθλαση για τουλάχιστον έξι μήνες πριν την επέμβαση.
  • Έχει επαρκή σε πάχος κερατοειδή.
  • Δεν πάσχει από οφθαλμολογικά νοσήματα όπως ο κερατόκωνος, το γλαύκωμα, ο καταρράκτης κλπ.
  • Δεν πάσχει από αυτοάνοσα νοσήματα και δεν του χορηγούνται ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
Επίσης δεν συνιστάται η επέμβαση της μυωπίας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.

Πόση ώρα διαρκεί η επέμβαση ;

Η επέμβαση διαρκεί περίπου 5 έως 7 λεπτά ανά μάτι, ή περίπου 15-20 λεπτά και για τα δύο μάτια.Η επέμβαση είναι σχεδόν ανώδυνη γιατί γίνεται με εφαρμογή αναισθητικών σταγόνων. Μερικοί ασθενείς αισθάνονται μια ελαφριά ενόχληση μετά την πάροδο της επήρειας του αναισθητικού, που διαρκεί για μερικές ώρες. Επίσης μπορεί να προκληθεί ευαισθησία στο φως για μερικές μέρες μετά την επέμβαση.

Η αποκατάσταση της όρασης είναι  γρήγορη ; 

Οι περισσότεροι ασθενείς βλέπουν συνήθως την επόμενη ημέρα από την επέμβαση. Η όρασή σας τις 6 πρώτες ώρες μετά την επέμβαση θα είναι ελαφρώς θολή, επίσης μπορεί να υπάρξει μια ελαφριά ευαισθησία. Υπολογίστε 2-5 μέρες για σταδιακή επιστροφή στην εργασία σας. Η ζωή σας χωρίς γυαλιά αρχίζει αμέσως μετά την επέμβαση. Για τους επόμενους 6 μήνες η διάθλασή σας πιθανόν να έχει μικρές διακυμάνσεις έως ότου τελικά σταθεροποιηθεί.

Η επέμβαση πραγματοποιείται και στα δύο μάτια την ίδια ημέρα. Αυτό μειώνει την ενοχλητική επίδραση της ύπαρξης μυωπίας στο ένα μάτι μεταξύ των δύο επεμβάσεων.

Η διαθλαστική διόρθωση είναι μόνιμη. Για την κοντινή όραση μετά το 45 έτος βοηθητικά γυαλιά θα είναι απαραίτητα εάν δεν έχουμε επιλέξει τη λύση του monovision.

Η επιστροφή στην εργασία εξαρτάται από το άτομο και το είδος της εργασίας. Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους σε δύο έως τέσσερις ημέρες από την ημέρα της επέμβασης.