Τι είναι;
Η δακρύρροια είναι η έντονη παραγωγή δακρύων από τον ασθενή λόγω κάποιου ερεθισμού ενώ η επιφορά είναι ο όρος που χρησιμοποιείται όταν η παραγωγή δακρύων είναι φυσιολογική άλλα η αποχέτευσή τους εμφανίζει κάποιο κώλυμα, οπότε τα δάκρυα «τρέχουν» έξω από τα μάτια.

Πως εκδηλώνεται;
Ο ασθενής αισθάνεται όλη την ημέρα τα δάκρυα να «τρέχουν» έξω από τα μάτια του και είναι αναγκασμένος να τα σκουπίζει διαρκώς. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα και στη διάθλασή του, αναγκάζοντάς τον να βλέπει για ορισμένα διαστήματα πιο θολά.

Που οφείλεται;
Το πρόβλημα αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες καταστάσεις, όπως σε κάποια στένωση των δακρυϊκών σημείων στα βλέφαρα ή σε μία φλεγμονή του δακρυϊκού ασκού (κύστης), δηλαδή μία δακρυοκυστίτιδα. 

Πως θεραπεύεται η δακρυοκυστίτιδα;
Η δακρυοκυστίτιδα μπορεί να είναι οξεία και να εμφανίζεται με έντονο οίδημα (πρήξιμο) και πόνο στην περιοχή μεταξύ του ματιού και της μύτης, οπότε και πρέπει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα με αντιβίωση από του στόματος. 

Μετά από  επαναλαμβανόμενα επεισόδια η δακρυοκυστίτιδα μεταβαίνει σε χρόνια με μία μόνιμη απόφραξη της δακρυϊκής οδού, οπότε η μόνη θεραπεία για να απαλλαγεί ο ασθενής από τα πολλά δάκρυα που τον ταλαιπωρούν είναι χειρουργική με τη διενέργεια ασκορινοστομίας, δηλαδή της διάνοιξης επικοινωνίας μεταξύ του δακρυϊκού ασκού και της μύτης.

Μία σωστή οφθαλμολογική εξέταση με έλεγχο της διαβατότητας των δακρυϊκών σωληναρίων μπορεί να καταδείξει την αιτία του προβλήματος και να συμβάλλει στη χορήγηση της σωστής θεραπείας.