Το κολύμπι ενώ φοράτε φακούς επαφής μπορεί να φαίνεται υπέροχη ιδέα, αλλά μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα.

Όταν φοράτε φακούς επαφής ενώ κολυμπάτε σε πισίνα ή στη θάλασσα, το νερό μπορεί να εκτοξευτεί στα μάτια σας.  Εάν συμβεί αυτό, οι φακοί επαφής μπορεί να αποκολληθούν και η όραση να γίνει ξανά θολή.  Αυτή η κατάσταση είναι πολύ ανησυχητική, κυρίως επειδή ίσως πιστεύετε ότι οι φακοί επαφής έχουν πέσει πίσω από το πίσω μέρος του ματιού σας.  Ωστόσο, αυτό είναι αδύνατο.

Όταν κολυμπάτε ενώ φοράτε φακούς επαφής, μπορεί να συμβεί λοίμωξη στον κερατοειδή χιτώνα. Είναι πολύ δύσκολο να τηρήσουμε την απαραίτητη υγιεινή σε τέτοιες συνθήκες. Εκτός από αυτό το μικροβιακό φορτίο είναι άγνωστο όσο καθαρή και αν είναι η παραλία.. Ακόμα και όταν φοριούνται φακοί επαφής ενώ κολυμπάτε, πρέπει να πετάγονται μετά, γι 'αυτό συνιστούμε καθημερινά φακούς μίας χρήσης εάν θέλετε να κολυμπήσετε με φακούς επαφής. Κάθε φορά που φοράτε φακούς επαφής ενώ κολυμπάτε, συνιστούμε να φοράτε σφιχτά γυαλιά για να αποφύγετε την άμεση επαφή τους με το νερό.

Ο καθηγητής Οφθαλμολογίας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Αναστάσιος, Ιωάννης Κανελλόπουλος προσθέτει, «μετά από τη χρήση τους σε θαλασσινό νερό και επειδή αυτό περιέχει αλάτι, από την επιφάνεια των δακρύων αφυδατώνει τους φακούς επαφής και τους κάνει να αγκαλιάζουν πιο σφιχτά τον κερατοειδή. Αυτό φέρει έναν μικρό κίνδυνο του ότι αν αφαιρεθούν οι φακοί επαφής αμέσως μόλις βγούμε από τη θάλασσα μπορεί να προκαλέσουν κάποιο επιθηλιακό έλλειμμα στον κερατοειδή, κάποια δηλαδή ‘‘γραντζουνιά’’ στον κερατοειδή. Αρα, βγαίνοντας από τη θάλασσα πρέπει να μείνουμε με τους φακούς επαφής τουλάχιστον για 10-15 λεπτά, έτσι ώστε να επανέλθει η οσμωτική ισορροπία των φακών και των δακρύων.

Τα γυαλιά κολύμβησης μπορούν να βοηθήσουν τους χρήστες φακών επαφής να προστατεύσουν τα μάτια τους.  Συνιστούμε να φοράτε ένα σφιχτό ζευγάρι γυαλιά για να σταματήσετε το  νερό της πισίνας ή το νερό της θάλασσας να αγγίζει τους φακούς επαφής.

πηγή eumedline.eu