Όλα τα παιδιά 4-6 ετών που ξεκινούν το Νηπιαγωγείο ή την Α’ Δημοτικού, να επισκεφθούν Οφθαλμίατρο για μια πρώτη Οφθαλμολογική εξέταση.

Η Οφθαλμολογική εξέταση ήταν μάλιστα υποχρεωτική για την εγγραφή στο σχολείο, και όχι άδικα. Πολλά προβλήματα των ματιών μπορεί να υπάρχουν σε αυτές τις ηλικίες και να επηρεάζουν την σχολική επίδοση των μαθητών ή και ολόκληρη την υπόλοιπη ζωή τους. Με την έγκαιρη διάγνωση μπορούν να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, πριν μονιμοποιηθούν.

Τα ποιο συνηθισμένα οφθαλμολογικά προβλήματα που διαπιστώνονται σε αυτές τις ηλικίες είναι τα παρακάτω:

1. Διαθλαστικά σφάλματα: Τα παιδιά 4-6 ετών μπορεί να έχουν υπερμετρωπία, μυωπία ή αστιγματισμό και να δυσκολεύονται τόσο στα μαθήματα, όσο και στο παιχνίδι τους. Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία δεν μπορούν να το αντιληφθούν, σπάνια διαμαρτύρονται και δύσκολα μπορούν να το καταλάβουν οι γονείς από μόνοι τους. Τα διαθλαστικά σφάλματα δυσκολεύουν την αντιγραφή από τον πίνακα, προκαλούν κόπωση στο διάβασμα, δυσκολεύουν την συγκέντρωση του μαθητή, μειώνουν την ταχύτητα γραψίματος ή διαβάσματος.

2. Στραβισμός: Στραβισμός είναι η αδυναμία ταυτόχρονης ευθυγράμμισης των αξόνων των 2 οφθαλμών προς το σημείο προσήλωσης. Εκτός όμως από τον έκδηλο στραβισμό, που γίνεται εύκολα αντιληπτός από τους γονείς, υπάρχει και ο λανθάνων που μπορεί να εκδηλώνεται μόνο σε καταστάσεις μεγάλης κόπωσης ή κάτω από ειδικές συνθήκες εξέτασης από τον Οφθαλμίατρο.

3. Αμβλυωπία: Αμβλυωπία είναι η μειωμένη οπτική οξύτητα ενός οφθαλμού, παρά την πλήρη διαθλαστική διόρθωση, και επί απουσίας οποιουδήποτε οργανικού παράγοντα που να δικαιολογεί αυτήν την μείωση. Οποιαδήποτε παρέμβαση για την διάγνωση και την αντιμετώπισή της πρέπει να γίνει το συντομότερο στα πρώτα χρόνια της ζωής, αλλιώς το παιδί θα παραμείνει «λειτουργικά» μονόφθαλμο για πάντα. Υπολογίζεται ότι το ποσοστό αμβλυωπίας κυμαίνεται σε 2-3% του γενικού πληθυσμού, και ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών θα μπορούσαν να έχουν βοηθηθεί αν είχε ανακαλυφθεί έγκαιρα.

4. Αντίληψη χρωμάτων: Το ποσοστό συγγενούς (γονιδιακής) δυσχρωματοψίας στην Καυκάσια φυλή φτάνει στο 8% στους άντρες και στο 0,5% στις γυναίκες. Παρότι στα άτομα αυτά η αντίληψη χρωμάτων ούτε χειροτερεύει ούτε μπορεί να βελτιωθεί με την πάροδο των ετών, η έγκαιρη διαπίστωση της κληρονομικής δυστροφίας είναι απολύτως απαραίτητη για τον επαγγελματικό προσανατολισμό των παιδιών. Η ακριβής διάγνωση μπορεί να γίνει μόνο με ειδικές ψευδο-ισοχρωματικές εικόνες στο ιατρείο.