Μια εκδορά του κερατοειδούς είναι μια ζημιά (μια γρατσουνιά, ένα ξύσιμο ή ένα επιφανειακό κόψιμο) στην επιφάνεια (επιθήλιο) του κερατοειδούς. Οι εκδορές συνήθως προκαλούνται από γρατσουνιές με νύχι, από τραυματισμό με ένα φύλλο χαρτιού ή από τα φύλλα ενός δέντρου ή ενός θάμνου, από μακιγιάζ, από βούρτσες, από χρήση φακών επαφής, ή ακόμη και από ένα έντονο τρίψιμο στο μάτι.
Kαθιερωμένη τακτική αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών από τον οφθαλμίατρο ήταν έως πρόσφατα η αφαίρεση τυχόν ξένων σωμάτων από τον κερατοειδή, η ενστάλαξη αντιβιοτικού κολλυρίου ή αλοιφής, η επίδεση του ματιού και η επανεξέταση σε 24-48 ώρες. Η επίδεση του ματιού στηριζόταν στη λογική υπόθεση, ότι ελαττώνοντας το ανοιγοκλείσιμο του βλεφάρου, ελαττώνεται η τριβή του βλεφάρου πάνω στον κερατοειδή και ταυτόχρονα δημιουργείται μια κλειστή κοιλότητα δακρύων ανάμεσα στον κερατοειδή και στο κλειστό βλέφαρο που βοηθά στην ταχύτερη επούλωση και στην ελάττωση του πόνου.
Ωστόσο, η βιβλιογραφία δεν συνιστά πλέον την επίδεση του ματιού, καθώς βρέθηκε επανειλημμένα ότι όχι μόνο δεν επιταχύνει την επούλωση της πληγής, αλλά ούτε ελαττώνει την ένταση του πόνου. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος επιμόλυνσης της πληγής με μύκητες ή αναερόβια μικρόβια (όπως τραυματισμός από κλαδιά δέντρων ή φύλλα ή από φακό επαφής), η επίδεση του ματιού απαγορεύεται.
Σημεία και συμπτώματα
- Έντονος πόνος στο μάτι.
- Ερυθρότητα του ματιού.
- Πρησμένα βλέφαρα.
Ξένο σώμα στον κερατοειδή