Η διόρθωση της πρεσβυωπίας ήταν το τελευταίο απόρθητο κάστρο στον τομέα της διαθλαστικής χειρουργικής. Την τελευταία δεκαπενταετία έγιναν πολλές προσπάθειες, κυρίως με ενδοφακούς, έτσι ώστε να μπορεί η χειρουργική διόρθωση της πρεσβυωπίας να εφαρμοστεί σε όλο και περισσότερα άτομα, προσφέροντας σ ’αυτάτην ανεξαρτητοποίηση από τα γυαλιά και τους φακούς επαφής.
Η αναζήτηση για βελτίωση της ποιότητας οράσεως οδήγησε στην παραγωγή των ενδοφακών αυξημένου βάθους εστίασης (EDOF – Enhanced Depth of Focus).

Ας αναφέρουμε 2 παραδειγματα στα οποια η ενθεση των ενδοφακων θα ηταν σωτηρια. 

1. Καποιος με υπερμετρωπια που φορα γυαλια για μακρυα και μετα την ηλικια των 45 σιγουρα και για κοντα μπορει να απαλλαγει και απο τα μακρυνα αλλα και τα κοντινα γυαλια του καθως και να δωσει λυση μια και καλη στο προβλημα των ενδιαμεσων αποστασεων.
2. Καποιος με μυωπια για μακρυα (αναλογα παντα το βαθμο βεβαια) ο οποιος παλι μετα τα 40 αναγκαζεται να εχει 2 ζευγαρια γυαλια (μακρυα και κοντα) τα οποια φυσικα αλλαζουν συνεχως νουμερο με την παροδο των ετων.

Τα πολύ καλά αποτελέσματα μας ενθαρρύνουν για να χρησιμοποιούμε ευρύτερα Premium ενδοφακούς νεότερης γενιάς στους ασθενείς μας, χωρίς να φοβόμαστε προβλήματα και δυσαρέσκεια από την ποιότητα οράσεως. Σιγά-σιγά, όλες οι μεγάλες εταιρείες, αλλάζουν τον σχεδιασμό
τους από το περιθλαστικό κλιμακωτό μοντέλο και κατευθύνονται προς το διαθλαστικό. Ακόμα και στους μονοεστιακούς ενδοφακούς, βλέπουμε ότι γίνεται προσπάθεια να βελτιωθεί λίγο παραπάνω το βάθος πεδίου.

Ο στόχος είναι να μην είναι απαραίτητα τα γυαλιά σε πολλές στιγμές της καθημερινότητας μας.

ΠΗΓΗ
ΟΦΘΑΛΜΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
ΤΟΜΟΣ 15 - TΕΥΧΟΣ 4 / ΙΟΥΛΙΟΣ - ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ - ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2021