Είναι ενδιαφέρον ότι πολλές περιπτώσεις σκλήρυνσης κατά πλάκας εντοπίζονται αρχικά κατά τη διάρκεια μιας οφθαλμολογικής εξέτασης ρουτίνας. Οι ασθενείς συχνά ρωτούν τι θα έβλεπα σε έναν ασθενή με σκλήρυνση κατά πλάκας για να προτρέψουν μια έρευνα για τη νόσο. Ακολουθεί μια ανάλυση των πιο κοινών οφθαλμικών σημείων που αναζητά ο γιατρός σας και είναι ύποπτα για ΣΚΠ:

1 Μονομερής απώλεια όρασης

Το πιο συχνά συσχετιζόμενο οφθαλμικό εύρημα με ΣΚΠ είναι η αιφνίδια έναρξη απώλειας όρασης λόγω οπτικής νευρίτιδας (φλεγμονή του οπτικού νεύρου). Το μέγεθος της απώλειας όρασης μπορεί να ποικίλλει, αλλά τυπικά κυμαίνεται από 20/60 έως 20/200 στο εμπλεκόμενο μάτι. Ο τυπικός πληθυσμός ασθενών είναι γυναίκες ηλικίας 20-30 ετών, αλλά μπορεί να προσβληθούν και άντρες. Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι ο πόνος με την κίνηση των ματιών στο μάτι με απώλεια όρασης λόγω του οιδήματος του νεύρου πίσω από το μάτι. Στην πλειονότητα των παρουσιάσεων, δεν θα υπάρχει ορατό οίδημα ή οίδημα στο οπτικό νεύρο κατά τη διάρκεια της οφθαλμολογικής εξέτασης -- οι περισσότερες περιπτώσεις είναι οπισθοβολβική οπτική νευρίτιδα που σημαίνει ότι το πρήξιμο συμβαίνει πίσω από το μάτι. Τα συμπτώματα που παρουσιάζονται θα καθοδηγήσουν τον γιατρό  σας να κάνει τη σωστή παραπομπή για μαγνητική τομογραφία για να εντοπίσει αυτό το πρήξιμο πίσω από το μάτι και ίσως άλλες βλάβες λευκής ουσίας στον εγκέφαλο που μπορεί να υποδηλώνουν διάγνωση ΣΚΠ.

2  Μειωμένη ευαισθησία στο φως ή χρωματική όραση σε ενα μάτι

Η οπτική νευρίτιδα μπορεί να προκαλέσει κάτι περισσότερο από απώλεια όρασης. Το οπτικό νεύρο παρέχει όλες τις οπτικές πληροφορίες από το μάτι στον εγκέφαλο, επομένως το πρήξιμο κατά μήκος του νεύρου μπορεί να διαταράξει όλη την οπτική μετάδοση. Τα χρώματα από το προσβεβλημένο μάτι μπορεί να φαίνονται ξεπλυμένα ή λιγότερο κορεσμένα. Τα φώτα μπορεί να φαίνονται πιο αμυδρά. Ο οφθαλμίατρος σας μπορεί να εκτελέσει κάποιες συγκρίσεις για να προσπαθήσει να κατηγοριοποιήσει αυτή τη διαφορά αναζητώντας διαφορές στην αντίληψη του χρώματος και της φωτεινότητας μεταξύ των δύο ματιών. Το τεστ "Red Cap" όπου ο γιατρός σας σάς βαθμολογεί τον βαθμό ερυθρότητας που βλέπετε ανάμεσα στα δύο μάτια είναι μια κοινή μέτρηση στο ιατρείο.

3. Βλάβες οπτικού πεδίου

Η εκτέλεση μιας δοκιμής οπτικού πεδίου στο μάτι με οπτική νευρίτιδα μπορεί να δείξει περιοχές με σημαντικές αλλαγές. Συνηθέστερα το προσβεβλημένο μάτι θα εμφανίσει απώλεια κεντρικού οπτικού πεδίου -- είτε ένα κεντρικό σκότωμα (περιοχή απώλειας πεδίου) είτε μια γενικευμένη καταθλιπτική απόκριση των κεντρικών 30 μοιρών της όρασης.

4. Μειωμένη ικανότητα κίνησης των οφθαλμικών μυών ή διπλή όραση

Η αιφνίδια εμφάνιση διπλής όρασης είναι ένα άλλο σύμπτωμα που χρήζει άμεσης διερεύνησης. Το πιο συχνά συσχετιζόμενο ελάττωμα με την ΠΣ ονομάζεται διαπυρηνική οφθαλμοπληγία. Για να το θέσω με απλούς όρους: το προσβεβλημένο μάτι δεν μπορεί να στρίψει προς τη μύτη. Αυτό σημαίνει ότι όταν το ένα μάτι κινείται προς τα έξω, το άλλο μάτι δείχνει ευθεία, επειδή δεν μπορεί να κινηθεί για να στρίψει.  Σαν αποτέλεσμα αυτής της κακής ευθυγράμμισης, θα δείτε διπλή όραση. Άλλες κοινές ανωμαλίες των μυών των ματιών κατά τη διάρκεια της ΣΚΠ περιλαμβάνουν τον νυσταγμό, όπου το μάτι κάνει σπασμωδικές κινήσεις μπρος-πίσω.

Αποκατάσταση:

Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότεροι ασθενείς θα αναρρώσουν από την απώλεια όρασης όταν η οπτική νευρίτιδα είναι ο ένοχος σε μια περίοδο 6-12 μηνών. Το 85% των ασθενών επιστρέφουν σε όραση 20/40 ή καλύτερη. Παρά την οπτική ανάκαμψη με την πάροδο του χρόνου, η ευαισθησία στο φως και το χρώμα μπορεί να παραμείνει ανώμαλη από το προσβεβλημένο μάτι επ' αόριστον. Υπάρχει μια πολύ ισχυρή συσχέτιση μεταξύ ενός συμβάντος οπτικής νευρίτιδας και της μετέπειτα εμφάνισης της ΣΚΠ: το 75% των γυναικών με οπτική νευρίτιδα ειναη πιθανά ο να αναπτύξει σκλήρυνση κατά πλάκας τα επόμενα 15 χρόνια και το 40% των ανδρών.

Εάν έχετε ξαφνική απώλεια όρασης, είναι πάντα καλύτερο να καλέσετε αμέσως τον οφθαλμίατρό σας για να προγραμματίσετε μια εξέταση. Δυστυχώς, η απώλεια όρασης στο ένα μάτι (ειδικά αν είναι ανεπαίσθητη) μπορεί συχνά να περάσει απαρατήρητη επειδή κρατάμε και τα δύο μάτια ανοιχτά τις περισσότερες φορές και σχεδόν ποτέ δεν συγκρίνουμε τα δύο. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οι τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις είναι τόσο σημαντικές. ακόμα κι αν αισθάνεστε ότι η όρασή σας είναι ικανοποιητική. Η υγεία των ματιών σας είναι πραγματικά ένα παράθυρο που χρησιμοποιεί ο γιατρός σας για να αξιολογήσει την υγεία ολόκληρου του υπόλοιπου σώματός σας!